Skip to main content

Saltfläckar?

När vintern är här används ofta salt som halkbekämpning och med detta kommer också fläckarna på skorna. Som tur är kan du få bort de flesta fläckar, och det är ännu enklare att förebygga dem.

Även om cykel– och gångvägar ofta sandas är saltfläckar på skorna ett vanligt problem under vinterhalvåret och är skorna dessutom blöta suger de upp saltet ännu mer. Alla material kan drabbas men och oftast drabbas skinnskor mer än andara. 

Ta bort saltfläckar på skinnskor

  1. Använd skoblock eller annan utfyllnad i skon, fukta därefter skon lätt och behandla sedan med ett rengöringsskum. Låt alltid skorna rumstorka efteråt. Ibland kan rengöring behöva upprepas. 
  2. Tänk på att trasan du använder för att rengöra skorna är ren så att inte saltet följer med till nästa par skor.
  3. Svårare fläckar kan behandlas genom att man fuktar en trasa med vatten och häller på några droppar ättika. Gnugga själva fläcken varsamt på skon, men tänk på att inte gnugga för hårt eftersom materialet på skon kan ta skada då. 
  4. Efterbehandla skokräm eller annan lämplig produkt.

Förebygga saltfläckar

  • Impregnera skorna regelbundet. Det skyddar skorna från både väta och smuts, vilket förhindrar saltet att fästa och tränga in i skorna.
  • Torka av skorna direkt när du kommer in från saltade vägar.
  • Använd en skokräm eller annan lämplig skovårdsprodukt. Det ger näring till skorna som då absorberar mindre salt och väta.
  • Vid riktigt slaskigt väder kan du med fördel använda galoscher. 
  • Använd främst på cykel- och gångvägar som oftast sandas istället för saltas.  
Uppdaterad:  16 december 2022