Skip to main content

Skovård

Med rätt vård kan du förlänga dina skors livslängd avsevärt

Generella tips

Som en första riktlinje behöver en sko tas omhand efter cirka var tionde användning. Beroende på hur ofta du använder dem kan de behövas snyggas till efter en eller kanske tre månader, eller rent av ännu mer sällan. Detta hänger troligtvis på hur stor din skogarderob är och dina möjligheter att rotera mellan olika skor.
När skorna är nya

Använd dina nya skor varsamt i början. Gå med dem ett par timmar så de börjar forma sig efter dina fötter. Låt dem sedan vila.

Byt skor
Undvik att bära dina skor flera dagar i rad. En dag på, två dagar av är en bra grundregel. Då en människa svettas flera centiliter per dag och fot behöver skorna tid på sig att torka ur ordentligt.
Använd skoblock
Dessa hjälper till att hålla skons form och absorberar fukten. Helst ska de vara av cederträ. Undvik block i plast, då de stänger in fukten och gör mer skada än nytta.
Använd skohorn
Om du försöker trycka ner foten eller mota ner den med fingrarna är det lätt hänt att skons bakkappa förstörs.
Lossa skosnören
Se till att lossa skosnörena ordentligt när du tar av och på skon. På detta sätt minskar du slitaget på skorna och förlänger dess livslängd.
Blöta skor
Om dina skor skulle råka bli riktigt blöta, undvik att torka dem i direkt värme då skinnet lätt kan spricka. Stoppa istället papper i dem för att suga ut den värsta fukten och låt dem torka i rumstemperatur. Använd sedan skoblock så att de behåller sin form.
Rengör dina skor
Rengör, smörj in och impregnera dina skor regelbundet, så kommer de att hålla betydligt längre och få en vacker patina. Tänk på att ett par nya skor bara har en grundimpregnering och därför bör impregneras innan den första användningen. Glöm inte bort att vårda din lädersula, om du har en sådan.

Lädervård

Innan rengöring och vård av skorna ska du alltid börja med att sätta i ett par skoblock och borsta bort gammal smuts och damm. Därefter kan själva vården börja. Som en riktlinje behöver skorna putsas cirka var tionde användning för att hålla sig fräscha. Utöver det så kan det vara bra att rengöra lädret med en läderrengörare vid var fjärde till femte putsning.
Rengör

Rengöringen tar bort gammal och överflödig kräm från skon.

Som en riktlinje kan det vara bra att var fjärde till femte putsning först göra en rengöring av skon, detta för att skorna efter en tid får ett så pass tjockt lager av skokräm på sig att ny kräm inte kan tränga in i skinnet och vårda det.

Du behöver: 
 • Rengöringskräm
 • Påstrykningsborste
 • Putsduk
Vård och puts

För att ge dina skor bästa möjliga vård efter en rengöring rekommenderar vi att du behandlar dem med en vårdande skokräm efter cirka var tionde användning.

Ha med dig att det är relativt mycket färgpigment i vissa produkter, så för att inte tappa skons ursprungliga färg bör du inte använda för mycket av produkten. Som regel för all skovård är det alltid bättre att använda för lite, än för mycket.

Det finns också opigmenterade skokrämer, dessa bör man dock vara försiktig med då de vid upprepad användning kan ge skon en inte allt för charmig gråaktig hinna.

Du behöver:

 • Skokräm
 • Påstrykningsborste
 • Putsborste (gärna av hästtagel)
Glans

För att få till den där lilla extra glansen på skorna rekommenderar vi att du efter att du vårdat dem med en skokräm putsar dem med en vaxkräm - en produkt som först främst är till att ge skon extra glans och inte tillför skon så mycket extra näring

Du kan också applicera lite vaxkräm på skons sulkanter för att ge dem en bättre glans.

Du behöver:

 • Vaxkräm
 • Påstrykningsborste
 • Putsborste (gärna av gethår)
Mocka/nubuck

Det finns vissa som hävdar att mocka är svårare att ta hand om än andra material, det är något som vi inte håller med om. Mocka liksom nubuck är i de flesta fallen tvärt om ett av de lättare materialen att ta hand om.

Grovt generaliserat behöver de i stort sett enbart behandlas någon gång i månaden med en mockaspray. Vad man kan göra utöver en behandling med mockaspray är att ge skorna en djuprengöring någon gång om året eller ännu mer sällan, beroende på behov.

 1. Borsta av skorna och gör en blandning av hälften ljummet vatten och hälften rengöringsmedel.
 2. Doppa borsten i blandningen och arbeta försiktigt in i ytskiktet på mockan för att rengöra mockaskorna. Var noga med att inte överapplicera och blöta ned lädret för mycket. Borsta in blandningen jämnt över hela skon. Låt därefter skorna stå i några minuter så rengöringsmedlet får verka.
 3. Borsta av smuts och rengöringsmedel under rinnande vatten eller en ny skål med vatten. Detta skadar inte skorna, men var återigen vaksam på att inte blöta lädret mer än nödvändigt.
 4. Ta nu ur eventuella skoblock eller det du fyllt dina skor med, och låt dina mockaskor torka helt över natten. Om du inte tar ur skoblocken, finns det risk att dina fuktiga mockaskor töjs ut. OBS! Försök under inga omständigheter att snabbtorka dina skor med någon värmekälla då detta kan skapa sprickor i lädret.
 5. När dina skor är helt torra, sätt åter i skoblocken och borsta upp mockan med en mockaborste.
 6. Spraya skorna med impregneringsspray, antingen utomhus eller i ett välväntilerat rum. Var noga med att välja rätt färg utifrån skons originalfärg. Använd gärna en pigmenterad impregneringsspray för att återställa skons färg, tänk bara på att hellre använda en lite för ljus nyans än en för mörk. Fel färg går inte att få bort från mockan om du sprayar på den.

Du behöver:

 • Skoblock (eller något att fylla skon med)
 • Rengöringsmedel
 • Vatten i en skål
 • Påstrykningsborste
 • Mockaborste
 • Impregneringsspray

Övriga skor

I grund och botten skall ju alla skor underhållas på bästa sätt och här kommer ytterligare tips om hur du sköter dina skor.

Textil

Skor i textil går att behandla på ett liknande sätt som ett par skor i mocka. Du kan rengöra dem med en lämplig produkt och sedan impregnera dem med impregneringsspray i en neutral färg.

För instruktioner kring hur du gör detta kan du gå till stycket om mocka och nubuck här i skovårdsguiden.

Lackskor

En lacksko bör inte impregneras då lacken i sig redan är en färdigbehandling och en ytterligare impregnering bara skulle förstöra denna yta. Rengör istället skon med en trasa och ljummet vatten, putsa därefter den blank med en bomullstrasa.

Vid behov kan du även behandla sulkanten med en vaxkräm för att ge den lite extra glans.

Sneakers

Tar du hand om dina sneakers kommer de både vara snyggare och hålla betydligt längre oavsett om dina sneakers är i läder, mocka eller textil. 

 1. Rengöring
  Börja med att plocka bort skosnörena och ta ur innersulan, sedan blöter du upp en hårdare borste, till exempel en sneakersborste, och applicerar rengöringsmedlet på borsten.
  Gnugga sedan hela skon ordentligt så att den blir löddrig, på sulkanten kan du spraya medlet direkt och låta verka lite innan du gnuggar. Se till att hela skon blir fuktig, för att undvika vattenränder när de torkat. Tvätta även innersulan och skosnörena med samma medel.
  Torka bort överflödigt lödder och den värsta vätan med en trasa. Låt skorna sedan lufttorka, gärna med skoblock i sig, eller tidningspapper.

 2. Uppfräschning
  Beroende på material och skick får man använda olika produkter. Används pigmenterad kräm återfärgas lädret och märken täcks.
  Handlar det om mocka eller nubuck kan man använda exempelvis spray i neutral som vårdar och fräschar upp. Och om man behöver återfräga mocka eller nubuck finns den också i olika färger, då måste man dock tänka på att täcka sulkanten med maskeringstejp om den inte är i samma nyans som ovanlädret.
  För att få tillbaks till exempel en vit färg på sulkanten, använder vi en täckfärg. Skaka flaskan ordentligt, pressa sedan ner applikatorsvampen och applicera den vita krämen runt om hela sulkanten. Låt sedan torka.

 3. Skydd
  Är skorna i vanligt läder är skokräm tillräckligt skydd. Här ska man inte heller spraya med impregneringsspray, då det täpper igen lädrets porer och gör att de vårdande ämnerna i skokrämen inte kan tränga in, vilket får lädret att torka ut på sikt.

  Är skorna i mocka, nubuck eller textil är det dock att rekommendera att spraya skorna med impregneringsspray. Börja med att borsta upp mockan med en mockaborste eller den hårda sneakersborsten, extra viktigt efter tvätt, så att fibrerna lyfter sig igen. Spraya därefter över hela skon, låt sedan skorna torka angiven tid.

Syntet

Då skor av syntet inte är gjorda av ett levande material, så som läder, behöver de i regel inte fullt så mycket vård som andra skor och suger inte heller åt sig någon vanlig skokräm. Dock finns det några saker som du kan göra för att snygga till dem.

Börja med att borsta av intorkad smuts från skona, torka därefter av dem med en fuktad trasa. Sedan kan du antingen impregnera dem med en impregneringsspray (se skötsel av mocka) eller så kan de ge dem lite ny glans med en vaxkräm (se stycket om läder).

Ha också med dig att man ska vara försiktig med att behandla skor som är tillverkade av syntet då materialet ibland kan reagera på de kemikalier som finns i skovårdsprodukterna.

Sula och klack

Vårda gärna din lädersula lite extra med en ofärgad skokräm. Detta ger den en extra impregnering, vilket den kan behöva då det är just slitsulan som ofta får stå ut med mest väta när du är ute och går.

Om dina sulor börjar bli slitna kan det vara bra att ta med skorna till din skomakare och få dem omsulade, samma sak gäller för klackarna. Detta göra att skorna kan leva vidare i många år till.

Saltfläckar

Saltfläckar är ett ständigt problem under vinterhalvåret. Det effektivaste sättet för att få bort dem är att vara proaktiv. När du vet med dig att du gått i saltblandat snöslask, som kan ge fläckar, försök att torka av skorna med en fuktig trasa så fort du kommer hem. På så sätt får du bort det mesta av saltet som annars skulle gått in i lädret. En saltfläck som satt sig är tyvärr ytterst svår eller omöjlig att få bort då saltet sätter sig på djupet, där du inte kan få ut det, så se till att få bort dem så fort som möjligt.

Om du vill försöka få bort befintliga saltfläckar kan du försöka att gnugga fläckarna med lite citronvatten och en scotch-brite svamp. Detta kan i många fall ge positivt resultat.